DSC_0073Május 25.-én, szombaton a Hódtói Sportcsarnokban került megrendezésre az Erima Országos Kézilabda Gyermekbajnokságban az U8 korosztály (2004) Kelet-2 Országos Elődöntője. Csapatunkban több 2005-ös születésű leány is játszik, így tulajdonképpen már az Elődöntőben való szereplés is igazi bravúrnak számított, de titkon reméltük, hogy nem ez a szombat lesz a végállomás a bajnokságban. Az Elődöntő hat csapat részvételével zajlott, vendégül láttuk az FTC, a Törökszentmiklósi KE, a Gyöngyössolymos, a Kézilabda Szeged SE és az Óbudai Kézilabda Sportiskola csapatát.
A nap nem indult túl jól, hiszen az első csoportmérkőzésen szoros meccsen vereséget szenvedtünk a KSZSE csapatától. Ezután viszont jó játékkal legyőztük a Törökszentmiklóst, a csoportban így a körbeverések után hármas holtverseny alakult ki, ami ezúttal nekünk kedvezett. Jobb gólkülönbséggel a csoport élén végeztünk, és várhattuk az Országos Döntőbe jutás szempontjából létfontosságú elődöntő mérkőzést a “B” csoportban második helyezett Óbudai Kézilabda Sportiskola csapata ellen.
A meccs nagy csatát hozott, két közel azonos erősségű csapat egészen a mérkőzés utolsó pillanatáig kemény, de a szó igazi értelmében nemes küzdelmet vívott. Érezhető volt, hogy nüanszok fognak dönteni a győzelemről és a továbbjutásról…. Azt viszont senki nem sejtette, hogy ezeket a nüanszokat ezúttal nem a játékosok teljesítménye jelenti! A mérkőzés utolsó perce sokáig felejthetetlen, számunkra fájó sportszerűtlenségről és megmagyarázhatatlan játékvezetői tevékenységről  marad emlékezetes, ami beárnyékolja az egész Országos Elődöntőt. A meccs utolsó percében emberhátrányos helyzetben, döntetlen állásnál a játékvezető passzív játék miatt elvette csapatunktól a labdát. U8 (sőt gyakran még U9) korosztályban nem ritka, hogy a gyermekek némi “fáziskéséssel” értelmezik a játékvezető ítéletét, így gyakran kell “visszafújni  az akciót”. Ezúttal azonban ellenfelünk edzője kezébe vette az irányítást…Minden írott és íratlan szabályt megszegve a pályára lépve (!!!) durva mozdulattal megszerezte a labdát az azt továbbvezető játékosunktól, majd gyorsan indított egy lerohanásos támadást, amiből érdekes körülmények után (szabálytalan szabaddobás elvégzés + lépéshiba) gólt kaptunk. MINDEZT A JÁTÉKVEZETŐ NEM LÁTTA SZABÁLYBA ÜTKÖZŐNEK!!! Az “edző” akciójának áldozatul esett játékosunk a kezét fájlalva sírva jött le ezután a pályáról!
Az akció megtekinthető az alábbi felvétel 28. másodpercétől:
HLKC – ÓKSI U8 elődöntő
A mérkőzés végeredményét befolyásoló nem mindennapi esettől megszeppent lányainknak a hátralevő időben még sikerült kiegyenlíteniük, de az ezt követő büntetődobásokban alulmaradtunk! Valljuk, hogy sportszerű küzdelemben tudni kell büszkén elviselni a vereséget, ezúttal megtapasztaltuk, hogy másképp is ki lehet kapni!
Egyesületünk a pályán elért eredményt elfogadta, a mérkőzés után óvni nem kívánt, de bízunk benne, hogy a versenyt rendező Magyar Kézilabda Szövetség mindent elkövet annak érdekében – akár precedensértékű szankciók alkalmazásával is – hogy a jövőben az égisze alatt zajló gyermek-versenyeken hasonló sportszerűtlenség ne fordulhasson elő.
A Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club 2010-ben több magyarországi kézilabda egyesület mellett, az elsők között vezette be, és tette kötelezővé – a Magyar Kézilabda Szövetség Utánpótlás Bizottsága által is elfogadott és támogatott –  Etikai és Viselkedési Kódexet az Egyesülethez tartozó személyek részére, amely tartalmának megismerése, elfogadása és betartása nem lehetőség, hanem kötelezettség.
Az ebben foglaltak szerint:
FAIR PLAY
A Fair Play jelentése a tiszta eszközökkel játszott mérkőzés és az ellenféllel szemben tanúsított sportszerű magatartás eszméje.
Ez a sport egyik legnemesebb tényezője, hiszen a Fair Play-t maga a sport hozta létre. Ez az eszme azért fontos, mert csak a sportszerű mérkőzés, verseny jelent igazi élményt és szórakozást. A Fair Play fogalma a következő alapelvekben fejezhető ki. Ezek az alapelvek a sportban szerepet vállaló bármely személyre egyetemlegesen érvényesek és kötelezőek.
1. Tiszteletben kell tartani a játékszabályokat, valamint a különböző versenyek, bajnokságok, tornák szabályait.
2. Minden erőfeszítést meg kell tenni az ellenféllel, a játékvezetőkkel és a mérkőzésen résztvevő minden más személlyel (a nézőkkel, a csapatvezetőkkel, a szülőkkel, a média képviselőivel) szembeni sportszerű
magatartás érdekében.
3. A mérkőzés minden szereplőjét ösztönözni kell, hogy e viselkedési szabályok szerinti magatartást tanúsítsa a mérkőzés előtt, alatt és után, bármi legyen a mérkőzés eredménye és a játékvezető döntése.”
Az Etikai és Viselkedési Kódex megtekinthető itt!
Az Országos Elődöntő eredményei:
DSC_0445A csoport
Hódmezővásárhelyi LKC – Kézilabda Szeged SE 15-17 (5-7)
Törökszentmiklósi KE – Hódmezővásárhelyi LKC 12-16 (7-10)
Kézilabda Szeged SE – Törökszentmiklósi KE 12-15 (7-7)
Csoport végeredménye:
1. Hódmezővásárhelyi LKC
2. Kézilabda Szeged SE
3. Törökszentmiklósi KE
http://www.victoryag.org
DSC_0261B csoport

FTC – Old Tree – Óbudai Kézilabda SI 24-14 (15-7)
Gyöngyössolymos – FTC-Old Tree 9-22 (4-13)
Óbudai Kézilabda SI – Gyöngyössolymos 17-15 (7-5)
Csoport végeredménye:
1. FTC- Old Tree
2. Óbudai Kézilabda SI
3. Gyöngyössolymos
Elődöntők:
Hódmezővásárhelyi LKC – Óbudai Kézilabda SI 13-14 büntetőkkel (5-6, 12-12)
Kézilabda Szeged SE – FTC-Old Tree 7-23 (5-8)
Helyosztók:
5. helyért Törökszentmiklósi KE – Gyöngyössolymos 14-17 (6-9)
3. helyért Kézilabda Szeged SE – Hódmezővásárhelyi LKC 15-11 (8-5)
1. helyért FTC-Old Tree – Óbudai Kézilabda SI 30-22 (14-12
Végeredmény:
1. FTC- Old Tree
2. Óbudai Kézilabda SI
3. Kézilabda Szeged SE
4. Hódmezővásárhelyi LKC
5. Gyöngyössolymos
6. Törökszentmiklósi KE
(az Országos Döntőbe jutott az első két helyezett csapat)
Dobra Ildikó edző: ” Igazi embert-próbáló megmérettetés volt aDSC_0338 szombati Országos Elődöntő csapatom számára, hiszen 4 mérkőzést kellett lejátszani, amiből az első háromban nagy volt a tét. Hősiesen küzdöttek a lányok az Országos Döntőbe jutásért, azonban ez most nem volt elég. Kiélezett, szoros meccseket játszottunk, pillanatnyi helyzetek döntötték el a végeredményt minden meccsen. A döntőbe jutásért vívott meccsen sajnos olyan események zajlottak, amik nemhogy gyermek-mérkőzésen, de semmilyen sporteseményen nem fordulhatnának elő! Ezt nehéz 7-8 éves gyerekeknek megmagyarázni… Az Óksi elleni meccsen végül büntetődobásokkal alulmaradtunk. Minden erőtartalékukat bevetették a lányok, az eredménnyel nem, de csapatommal elégedett vagyok, hiszen szívvel-lélekkel küzdöttek!
Végezetül álljon itt a Magyar Kézilabda Szövetség által kiírt és szervezett Erima Országos Kézilabda Gyermekbajnokság Versenykiírás 14. pontjának egy mondata:
“Sajnálatos módon az utánpótlás versenyeken is – a lelátón és a küzdőtér közvetlen közelében – elszaporodtak az agresszív, sportszerűtlen megnyilvánulások. Ezek megelőzése érdekében kérjük elsősorban az edzőket és csapatvezetőket arra, hogy ügyeljenek a csapatukkal érkező szurkolók magatartására. Nagy a felelősségük, hiszen közvetlenül Ők tudnak hatni a csapattal érkező szurkolókra!”
Csak csendben kérdezzük, ki tud hatni a magukról megfeledkezett, csapatukat jogosulatlan előnyhöz juttató, sportszerűtlen edzőkre???
A továbbjutott csapatoknak gratulálunk és sok sikert kívánunk számukra az Országos Döntőben!
Az Elődöntőn készült fotók megtekinthetőek itt!
(A fotókat köszönjük Berei Bélának)

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.