2012 január 27.-28.-29.-én lezajlott Debrecenben az V. Főnix Kupa , Magyarország legjelentősebb, legerősebb kézilabda utánpótlás versenye.
Fiúknál 6, lányoknál 7 korosztályban 139 résztvevő csapattal folytak a küzdelmek, a mezőnyben az ország legerősebb csapatai, valamint szerb és román egyesületek is képviseltették magukat.
A Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club 2 csapattal (U11 és U9) vett részt a tornán, és fennállásunk eddigi legnagyobb sikerét értük el a 2000-es csapat aranyérmével!
U11 (2000)
2000-es csapatunk jó előjelekkel, optimistán utazott el Debrecenbe, ahol 2011-ben ezüstérmet szereztek. Az idei év a nevezett csapatok száma és erőssége miatt nehezebbnek tűnt, hiszen az ország legjobb csapatai közül a Tamási KC. kivételével mindenki elindult.
Jelen volt a 2010/2012 év Országos Bajnokság első nyolc helyezett csapatából hét.
A csoport: Angyalföldi SI és DSE, Csepel DSE, Euro-Novex Tápiószele Ált. Iskola, Kézilabda Szeged SE
B csoport: Debreceni SC– SI, FTC 2, XVI. ker. Budapest, Körmendi DMTE
C csoport: FTC 1, Óbudai Kézilabda SE, Nádudvar Kövy DSE, Szombathelyi SK – Sportiskola
D csoport: Ózd Lóci DSE, Ikervár DSE, Hódmezővásárhelyi LKC
Felső sor: Beslin Anikó edző, Kiss Patrícia, Kandó Dorottya, Klemm Kata, Földesi Gerda, Fenesi Renáta, Blaskovics Ingrid, Guggoló sor: Farkas Izabell, Borbás Dzsenifer, Varga-Tóth Rebeka, Kovács Adrienn, Gál Krisztina, Molnár Sára, Elől: Bánfi Petra, Áncsán Fanni
Csoportmérkőzéseink:
IKERVÁR DSE – HLKC 10-13
HLKC – ÓZD DSE 19-15
Két igencsak masszív, jó képességű csapattal kerültünk egy csoportba, akik sokmozgásos, gyors játékot játszottak. Kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel mindkét mérkőzést végig uralva sikerült a csoport első helyezését megszerezni. A végeredmények egy kicsit csalókák, hiszen mindkét mérkőzésen jelentős fölényben játszottunk, azonban helyzetkihasználásunk kicsit akadozott. Meg kell jegyezni, hogy mindkét csoportmérkőzésen az összes nevezett játékosunk pályára lépett, így kezdőjátékosainkra kevesebb teher hárult.
A C csoportban a Ferencvárosi Torna Club hibátlan mérleggel, imponáló gólkülönbséggel lett csoportelső, így szinte a torna döntőjének is beillő mérkőzéssel folytattuk a szereplést az elődöntőben.
Szarka Éva csapatával az elmúlt egy évben kétszer találkoztunk, kitűnő mérkőzéseken egy győzelem és egy vereség volt a mérleg.
Az előzetes várakozásoknak megfelelően nagyszerű mérkőzést játszottunk a fővárosiakkal, a semleges nézők legnagyobb örömére. A korosztályban ritkán látható magas színvonalon, szikrázóan kemény, de sportszerű küzdelem folyt a pályán. Beslin Anikó edző nagyszerű taktikával küldte pályára a lányokat, aminek nem találta ellenszerét az FTC. A mérkőzés elején sikerült 1-2 gólos előnyt szerezni, amit szinte végig sikerült megőrizni, belső embereink (Földesi, Fenesi, Klemm, Varga-Tóth) remekeltek,  Gál és Borbás szélső játéka is dicséretes volt. A második félidő elején óriási offenzívát indított a Fradi, ám ezen a napon “Nekünk kelt fel a nap”. Minden sikerült, kemények és magabiztosak voltunk. Az elmúlt egy év talán legjobb játékával sikerült két vállra fektetni egy nagyszerű és nemes ellenfelet, akik sportszerűségből dicséretesre vizsgáztak. A mérkőzés végén lányaink vastaps közepette sírva-nevetve vigadtak. A vastaps a vásárhelyi, ferencvárosi és semleges nézőktől egyaránt szólt a CSAPATNAK!
Elődöntő:
FTCHLKC 14-17
A győzelem azt jelentette, hogy a 2011. évhez hasonlóan idén is döntőt játszunk. Az A-B csoport ágán – hatalmas meglepetésre – a Kézilabda Szeged SE és az Angyalföldi Sportiskola-DSE csapatát megelőzve az Euronovex Tápiószele és a hazai Debreceni SC-SI játszott a döntőbe jutásért. Némi meglepetésre a Tápiószele legyőzte a hazai csapatot, így Ők vártak Ránk a döntőben.
A döntő az ország egyik legimpozánsabb csarnokában, a néhány éve épült Főnix Csarnokban került megrendezésre, ezzel is megadták a szervezők a mérkőzésnek a rangot. Mintegy 1.000 – 1.200 néző előtt léptek pályára a lányok, ilyen sem volt még eddigi pályafutásukban!
A mérkőzés ideges, kapkodó játékkal kezdődött. Hiába vált egyértelművé, hogy a HLKC lényegesen nagyobb játékerőt képvisel ellenfelénél, a sok hiba és gyenge helyzetkihasználás miatt ez az eredményen nem látszott, sőt a félidő végére a lelkes tápiószelei csapat 4 gólos hátrányból döntetlenre hozta az eredményt. Aztán a szünetben minden a helyére került… A második félidő gálajátékot hozott. Jó kapusteljesítmény, az ellenfélnek szinte esélyt sem adó védekezés és virtuóz támadójáték. Tetszés szerint lőttük a gólokat, miközben 15 perc alatt csak elvétve került a labda a hálónkba. A repertoár széles volt: átlövésből, figurákból, lerohanásból, szélről és beállós posztról is betaláltunk. Különösen Fenesi Reni volt elemében, igazi vezére volt a csapatnak. A meccs végén minden játékosunk belekóstolhatott a Főnix levegőjébe, lelkes szurkolóink pedig skandálhatták, hogy “Kupagyőztes, Kupagyőztes”…
Aztán elhangzott a bírói hármas sípszó és elszabadultak az érzelmek: sírás, nevetés, ölelések…..
Így ért véget a HLKC U11-es csapata számára az V. Főnix Kupa, mellyel végérvényesen beléptek az ország legjobb csapatai közé!
Döntő:
Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda ClubEuro-Novex Tápiószele 15 – 8
A Főnix Kupa U11 korosztály Legjobb Játékosa: Fenesi Renáta

Végeredmény:
1.    Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club
2.    Euro-Novex Tápiószele
3.    FTC  1
4.    Debreceni SC– SI
5.    Angyalföldi SI és DSE
6.    Szombathelyi SK-SI
7.    Ikervár DSE
8.    Körmendi DMTE
9.    Kézilabda Szeged SE
10.    Ózd  Lóci DSE
11.    Óbudai Kézilabda SE
12.    FTC  2
13.    XVI. ker. Budapest
14.    Nádudvar Kövy DSE
15.    Csepel  DSE
További fotók itt.
A verseny eredményei megtekinthetők itt.
U9 (2002)
Első komoly, országos versenyére készült 2002-es csapatunk. Most kóstoltak bele a lányok először egy olyan torna hangulatába (távol otthontól), ahol az ország legerősebb csapatai ellen kellett pályára lépniük. Elsődleges célunk az volt, hogy szokják ezt a légkört, lássák és tapasztalják meg az országos elitcsapatok játékerejét.
A csoport: Debreceni SC– SI, HVSE – Student Comfort KUK Szombathely, Padányi Veszprém, Szeged – Kiskundorozsma KSE, Hódmezővásárhelyi LKC
B csoport: Balmazújváros – Hortobágyi úti iskola, Hajdúnánás SC – Aprófogúak, Ikervár DSE, Kézilabda Szeged SE-Vörösmarty, Nádudvar Kövy DSE
Felső sor: Kis Márk edző, Nagy Brigitta, Tarján Petra, Molnár Kata, Mérai Maja, Kálló Barbara, Kiss Noémi, Guggolnak: Besnyi Viktória, Kardos Martina, Szöllősi Zsófi, Ménesi Flóra, Besenyi Napsugár, Elől: Kalmár Dóra, Kovács Gréta
Csoportunkba került besorolásra a tavalyi Országos Bajnokság döntőjének 3 csapata (Debrecen, Padányi-Veszprém és a HVSE Student Comfort), így nem is lehetett más a cél, mint a tisztes helytállás.
A lányok nem is okoztak csalódást, tisztességgel küzdöttek, kiadtak magukból mindent. Ez a HVSE Student Comfort csapata ellen majdnem a bravúrhoz is elég volt, azonban a sok kihagyott helyzet és büntető megbosszulta magát. A csoportmérkőzések közül egyedül a Szeged Kiskundorozsma KSE elleni mérkőzés után lehetett hiányérzetünk, hiszen dorozsmai ellenfelünket az utóbbi időben többször is legyőztük. Most is jobbak voltunk, azonban ezen a hétvégén semmi sem sikerült a lányoknak, így most csak döntetlenre futotta.
Csoportmérkőzések:
HLKC – Debreceni SC-SI 5-22
HVSE Student Comfort KUK – HLKC 16-10
Padányi Veszprém – HLKC 25-6
HLKC – Szeged Kiskundorozsma KSE 5-5
Csoportunkban a 4. helyen végeztünk, így a B csoport azonos helyén végzett Hajdúnánás SC-Aprófogúak csapata ellen játszhattunk a 7. helyezésért.
Sajnos ezúttal sem sikerült bravúrt okozni, így papírforma eredmény született, lányaink pedig végül a 8. helyen végeztek.
Helyosztó:
HLKC – Hajdúnánás SC-Aprófogúak 2-12
Ezzel a tornával 2002-es csapatunk átesett a “tűzkeresztségen”. Testközelből tapasztalhatták meg egy igazán “éles” verseny hangulatát, hőfokát és tempóját. Bízunk benne, hogy ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve a jövőben sok örömet fognak még okozni Egyesületünknek, edzőjüknek és szüleiknek is.
Végeredmény:
1.    Ikervár DSE
2.    Padányi Veszprém
3.    Kézilabda Szeged SE-Vörösmarty
4.    HVSE-Student Comfort KUK Szombathely
5.    Balmazújváros-Hortobágyi úti isk.
6.    Debreceni SC– SI
7.   Hajdúnánás SC-Aprófogúak
8.   Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club
9.    Szeged – Kiskundorozsma KSE
10.  Nádudvar  Kövy DSE

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.