Az év végéhez közeledve utánpótlás-csapataink 2017 őszét vettük górcső alá.
Sorozatunkban edzőinket kérdeztük az elvégzett munkáról, sportolóink és csapataink fejlődéséről, a kitűzött célokról és azok megvalósulásáról.
Első állomásként a Hódmezővásárhelyi LKC és Szent István Általános Iskola együttműködéseként működő iskolai U7 és U8 csapatainkról számolunk be.U82016. szeptemberben indult az Iskola és Egyesületünk együttműködése. A tavalyi évben mintegy 14-16 kisikoltás gyermek került be a HLKC vérkeringésébe. A sikeres első esztendő után idén már két évfolyam több, mint 30 első és második osztályos leánya számára teremtjük meg a lehetőséget a kézilabdázás alapjainak elsajátítására. A foglalkozások, edzések az iskola órarendjébe építve, illetve a délutáni sportkör keretében valósulnak meg.
A szakmai munkáért Dobra Ildikó vezetőedző és Horváth Dorina edzők felelnek.
Dobra Ildikó: “A Szent István Általános Iskolában szeptemberben kezdtük el az edzéseket az elsős és másodikos lányokkal. Az iskola és az egyesület együttműködési megállapodása alapján nemcsak délután, hanem délelőtt is vannak edzések a tanórákba építve. Sportiskola révén a gyerekek a testnevelés órán megkapják az atlétikai alapokat, erő és állóképesség fejlesztését, így az edzéseken így csak a kézilabdával kell foglalkoznunk.
– Hogyan értékeled az elsősökkel elvégzett munkát?
Az elsősök szeptemberben kezdtek ismerkedni a a sportág alapjaival, de már büszkén kézilabdásnak vallják magukat. Náluk elsődleges cél a labdás ügyesség fejlesztése, amit jellemzően játékokkal igyekszünk elérni. Természetesen nagy hangsúlyt fektetünk a korosztály életkori adottságainak megfelelően az alapvető technikák kialakítására, gondolok itt a labdafogás, dobások, elkapások  stb. fejlesztésére is. Legalább ugyanennyire fontos feladat, hogy a lányokkal megszerettessük a testmozgást, a rendszeres sportolást, és természetesen kiemelten a kézilabdázást. A kicsik számára az idei év a játékos tanulásról szól, pályára lépni jövőre fognak először. Januártól környékbeli Egyesületek csapataival szeretnénk felkészülési mérkőzéseket játszani, a Kisiskolás Bajnokság U7 korosztályában pedig márciusban lesznek az első mérkőzések.
– A második osztályos lányokkal mi volt az idei évre kitűzött irányvonal?
Ők már az elmúlt évben elkezdtek kézilabdázni az iskolai sportkör keretében. Sok tehetséges, szorgalmas lány van köztük, nagyon elkötelezettek a kézilabdázás tekintetében. Az elmúlt évben megszerzett tudásra építve itt már  többet “szakmázunk”. Igyekszünk az egyéni készségeket és képességeket fejleszteni, és az alapmozgások, páros kapcsolatok alapjait felépíteni. Szerettünk volna több mérkőzést játszani velük, de sajnos a korosztályos bajnokság csak tavasszal indul, így csak az Egyesület által októberben rendezett tornán tudtunk mérkőzéseket játszani. A tavasz biztosan “sűrűbb” lesz ezeknek a lányoknak, rendszeresen szeretnék velük edzőmérkőzéseket játszani, nagy szükségük van a “meccsrutinra”.
Összességében azt gondolom, hogy mind az Iskola, mind az Egyesület elkötelezett a megkezdett munka mellett. A két évfolyamban jelenleg több, mint 30 gyermekkel dolgozunk hetente 3-3 alkalommal. Örömteli, hogy a délutáni foglalkozásokon is szinte teljes létszámmal tudunk dolgozni kolléganőmmel, Horváth Dorinával. Bízom benne, hogy megmarad a lányok lelkesedése. Nagyon jó csapat bontakozik ki mindkét korosztályban, szép jövő előtt állnak a lányok, de ehhez természetesen rengeteget kell még dolgoznunk közösen!”
U=.
Horváth Dorina: “Az U8-as korosztályunkkal jól haladunk az előírt terv alapján Dobra Ildikó kolléganőmmel. Nagy előny, hogy ketten tudunk dolgozni a lányokkal, hiszen szerencsére nagy létszám áll a rendelkezésünkre. Szeptember elején kezdtük a közös munkát heti három termi edzéssel. A lányok egy része volt a nyáron megrendezésre kerülő edzőtáborunkban, ez nagy előnyt jelentett számukra a tanév kezdetén. Ettől függetlenül az első másfél-két hónap az ismétlésről szólt, hogy a csapat minden tagja visszarázódjon a kézilabda rejtelmeibe, illetve vannak olyanok, akik ebben az esztendőben kezdték a sportot.
Október elején Egyesületünk megszervezett egy regionális tornát környékbeli csapatok részvételével, ahol a saját lányaink képességeit mértük fel a többi csapatéhoz képest, és tisztességesen helyt álltak a pályán. A csapatot Ildivel szándékosan kettéosztottuk, hogy mindenki lehetőséget kapjon, hiszen az új utánpótlás rendszer nem az eredménykényszerről, hanem az alapok elsajátításáról és annak magabiztos alkalmazásáról szól. A torna tapasztalatit fel tudtuk használni a további munkánkban (pl. labdás fejlesztés, dobások és elkapások gyakorlása), és nagyon fontos feladat a bátorság és kezdeményezés javítása néhány játékosnál. Azonban az edzéseink pont ebben segítenek, hogy rutint szerezzenek a gyerekek. Előnyünkre szolgál továbbá az is, hogy a lányok nagyon energikusak, ezáltal könnyen, hatékonyan megy a tanulás. Tavasszal több tornára is fogjuk vinni Őket, ahol már szeretnénk látni némi előrelépést
Az U7 korosztályban elsődleges feladat a játék megszerettetés a gyerekekkel. Természetesen játékos formában törekszünk az alapvető technikák megtanítására, amire a lányok maximálisan vevők.”

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.